Van de groepsdirectie

SAMEN OP REIS

Gerrit-Jan van de Pol | Jan van Middelkoop

De titel van ons strategisch ondernemingsplan is ‘Groei vanuit kracht’. De kracht van wat we als GMB organiseren komt uiteindelijk uit handen van de mensen die het doen. Kijkend naar 2021 is het enthousiasme van onze medewerkers daarom misschien wel de mooiste gewaarwording. De inzet waarmee we samen plannen en acties oppakken en hoe we kansen en verbeteringen met elkaar delen. Die betrokkenheid vinden we ook terug in het veiligheidsbewustzijn van GMB. In 2021 zagen we het resultaat daarvan. Onze IF-index daalde stevig van 8 naar 3,3: een belangrijke gezamenlijke prestatie op weg naar nul ongevallen.

Enthousiasme werkt aanstekelijk en verbindt ons bij het aanpakken van nieuwe uitdagingen. Eén daarvan is digitalisering; een vooraanstaand thema op onze agenda. Digitalisering is een praktische wegwijzer naar effectieve en veilige samenwerking en kwaliteitszorg. We willen de keten inspireren om hier stappen in te maken. Binnen GMB pasten we digitalisering toe in onder meer het ontwerpen met BIM en GIS, datagestuurd proces- en projectbeheer en projectgerichte samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ook in deze nieuwe stromen weten we onze kracht steeds beter te vinden.

Op de route naar circulair werken in 2030 sloegen we in 2021 een aantal mooie piketpalen. Met het samen met partners opgerichte Emissieloos Netwerk Infra (ENI) bewijzen we de infraketen dat investeringen in emissieloos werken goed zijn te overbruggen. We tonen ook aan dat samenwerking in de keten de productie van elektrische machines daadwerkelijk kan versnellen; belangrijke successen in de race tegen de klimaatverandering.

Het zal geen verbazing wekken dat we meer dan tevreden zijn over het verloop van 2021. GMB als geheel liet goede resultaten zien, zowel in cijfers als in ontwikkeling. We volgden de stroming om te groeien vanuit kracht zoals gepland. En in sommige gevallen beter dan dat. Trots zijn we ook op de wetenschap dat we deze reis maken met een gedreven en inspirerend team: GMB’ers, opdrachtgevers en partners. Uitdaging verbindt!